СЕСТРА МЕДИЧНА СТАРША
СЛАВІНСЬКА ІРИНА ВАСИЛІВНА
Закінчила Бердичівське медичне училище в 1997 році.
Стаж роботи на посаді в ДНЗ № 25 : 15 років.
ОРГАНІЗАЦІЯ
МЕДИЧНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ
У дошкільному навчальному закладі №25 “Сонечко” організована робота медичного кабінету, ізолятору. Приміщення відповідають санітарно-гігієнічним вимогам, оснащені та забезпечені необхідним обладнанням та лікарськими засобами, виробами медичного призначення.
Мета медичної служби дошкільного навчального закладу: сприяння створенню умов для правильного фізичного розвитку дитячого організму, підвищення його опірності інфекціям, поступового і систематичного загартування, зниження рівня захворюваності, а також пропагування здорового способу життя.
Щоденний контроль за станом здоров’я вихованців
Медична сестра дошкільного навчального закладу має здійснювати постійний контроль за станом здоров’я дітей, надавати невідкладну медичну допомогу у разі гострого захворювання або травми, систематично навчати дітей правил особистої гігієни, проводити профілактичні щеплення спільно з лікарем-педіатром згідно з календарем щеплень у порядку і в терміни, встановлені МОЗ.
Щоденно медична сестра контролює профілактику травматизму, спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь. Щоденні медичні огляди дітей допомагають своєчасно виявити ознаки захворювання у дитини, ізолювати вихованця від здорових дітей і надати невідкладну медичну допомогу. Основи законодавства України про охорону здоров’я від 19 листопада 1992 р. № 2801-XII із змінами і доповненнями.
Контроль за організацією харчування
Медична сестра дошкільного навчального закладу відповідно до законодавства здійснює постійний контроль за організацією харчування, у тому числі за безпекою харчових продуктів та готових страв; умовами та строками їх зберігання і реалізації, технологією приготування страв; виконанням норм харчування тощо. При організації харчування медичний персонал керується насамперед Інструкцією з організаціїхарчування дітей у дошкільних навчальних закладах (наказ МОН, МОЗ від 17 квітня 2006 р. № 298/227) та порядком організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах (наказ МОН, МОЗ від 1 червня 2005 р. № 242/329).
Організаційна робота
№ п/п | Зміст роботи | Термін виконання |
1. | Скласти та затвердити графік роботи старшої медсестри | вересень |
2. | Участь у п’ятихвилинках. | постійно |
3. | Приймання дітей-новачків до дитячого закладу за наявності в них всієї необхідної документації. | Червень |
4. | Систематичне ведення всієї обов’язкової медичної документації за встановленою формою. | Постійно |
5. | Активна участь у педрадах, на які виносяться питання фізичного виховання дітей. | Постійно |
6. | Аналіз стану захворюваності дітей з медичним і педагогічним персоналом дитячого закладу. | І раз на квартал |
7. | Участь у батьківських зборах. | Згідно річного плану |
Лікувально-профілактична робота
1. | Проведення антропометричних вимірювань дітей. | Згідно журналу антропометрії |
2. | Організація педіатричного огляду дітей . | Згідно графіку дитячої поліклініки |
3. | Надання медичної допомоги дітям, які захворіли, своєчасне здійснення ізоляції їх з групи до приходу батьків. | По потребі. |
4. | Проведення профілактичних оглядів у всіх вікових групах на педикульоз та коросту. | Один раз на тиждень |
5. | Обстеження дітей та працівників закладу на ентеробіоз та гельмінтоз з наступною дегельмінтизацією ізольованих. | ІІ рази на рік |
6. | Проведення диспансеризації дітей, які мали хронічні захворювання
|
Постійно |
7. | Ведення контролю за виконанням санітарно-гігієнічних норм та правил приготування їжі та кулінарною обробкою продуктів. | Постійно |
8. | Участь у складанні перспективного та щоденного меню. | Щоденно |
9. | Перевірка якості приготовленої їжі та ведення за формою бракеражного журналу готової продукції | Щоденно |
10. | Підрахунок калорійності денного меню. | |
11. | Контроль за закладкою продуктів. | Щоденно |
12. | Контроль за зберігання та строками реалізації продуктів, що швидко псуються. | Щоденно |
Оздоровча робота.
1. | Розробляти раціональний режим в усіх вікових групах на різні періоди. | Вересень-травень |
2. | Проведення до початку оздоровчого періоду поглибленого огляду дітей (з повною антропометрією). | Постійно |
3. | Розробляти план оздоровчих заходів на літній період. | Травень |
Санітарно-гігієнічна робота
1. | Контроль за санітарним станом приміщень, ігрових майданчиків. | Щоденно |
2. | Контроль за повітряно-температурним режимом. | Щоденно |
3. | Контроль за проведенням генеральних прибирань (заміна постільної білизни, рушників білизни). | Двічі на місяць |
4. | Контроль за пранням та обеззаражуванням білизни, за методикою миття та дезінфекції посуду по групам. | Щоденно |
Санітарно-просвітницька робота
1. | Проведення бесід і лекцій для батьків з питань раціонального харчування, профілактики захворювань. | Постійно |
2. | Випуск сан бюлетенів та пам’яток. | Постійно |